vrijdag 31 maart 2017

8a. Bermuda 26 maart 201726 mrt King’s Wharf Bermuda , excursie:  Best of Bermuda Island drive
We hebben Bermuda veilig bereikt. De `storm ging snel liggen en we hebben de tweede dag na de Bahama’s in redelijk rustig water gevaren. De luiken van de portholes zijn er echter pas 27 maart afgegaan (en op 28 maart er weer op).
Bermuda is goed bevallen. Het wel is een land van grote tegenstellingen. Er is veel rijkdom en veel corruptie.
We deden een rondtour  over het eiland en we hadden een dappere, forse Afro-Amerikaanse bestuurster van 37 jaar. Ze vertelde eerlijk hoe de vork in de steel zat. Ze had samen met andere vrouwen actie gevoerd tegen het omzetten van de jaarlijks controle op borstkanker naar controle om de 2 jaar. De vrouwen gingen voor het parlementsgebouw staan en deden hun bh’s uit. Die werden daar op een grote hoop gegooid . Ze bleven daar staan totdat de wetswijziging van de baan was. En dat is ze gelukt.
 Haar moeder was het eerste HIV-slachtoffer van het eiland. De medicijnen waren zeer duur en werden niet vergoed. Ze heeft actie gevoerd om deze vergoed te krijgen. De actie had succes en de medicijnen worden nu vergoed. Ze geeft nog steeds voorlichting op de scholen over het gebruik van voorbehoedsmiddelen i.v.m. aids-preventie.
Er  is veel drugscriminaliteit op het eiland en er zijn nogal wat jeugdbendes . Dus het is niet veilig ‘s avonds op sommige plekken.
De prijzen van gewone basisvoedingsmiddelen en eerste levensbehoeften zijn schrikbarend hoog. DE gids-chauffeuze heeft 3 banen om goed voor haar kinderen te kunnen zorgen (opleiding). De overheid verspilt veel geld en onderhoudt bijvoorbeeld de wegen niet overal en verwaarloost de bussen van het openbaar vervoer. Slechts 40% van de bussen is rijvaardig, de rest staat in de garage.
Er zijn wetten om je huis van buiten netjes te houden en de boetes zijn zeer hoog als je je daar niet aan houdt. Er zijn mensen die het geld hebben moeten stelen om de boete te betalen en daardoor weer in de gevangenis kwamen.
Het eiland ziet er werkelijk prachtig en super welvarend uit, maar dat is dus slechts voor enkelen weggelegd. Michel Douglas en zijn moeder hebben hier allebei een huis. Hij is er geloof ik geboren en geeft ook veel uit aan goede doelen.
Mijn foto’s geven een beeld van een paradijs, in  werkelijkheid is dit voor velen een brug te ver.
Maar vanwege het mooie weer en de mooie excursie hebben we wel een heerlijk dagje gehad.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten